Seinpostduin 4/4a en 5

Registerblad

Vrijstaande villa uit 1885 in zeer rijke neo-renaissancestijl op onregelmatige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen met kapverdieping. De villa is mogelijk al vanaf het begin in gebruik geweest als pension/hotel.

De gevels zijn opgetrokken in schoon metselwerk en rijk geornamenteerd met onder meer de voor de neo renaissance karakteristieke witte sierbanden. Een geprononceerde, sterk op de toenmalige franse architectuur geïnspireerde omlopende kap geeft de villa extra allure. Het trappenhuis is in een deels uitkragend torenvormig bouwlichaam ondergebracht. Linksachter is in 1904 de villa vergroot met een forse aanbouw van twee bouwlagen onder een plat dak in sobere neo-renaissance. Vanwege dezelfde architectonische verschijningsvorm past deze aanbouw goed bij de hoofdbebouwing.

De bouw van dergelijke villa's, hotels en pensions had direct te maken met de onstuimige ontwikkeling van de badplaats aan het einde van de negentiende eeuw waardoor naast grote hotels als Seinpost en het Kurhaus met name langs de Gevers Deynootweg en het Seinpostduin tal van etablissementen en pensions verrezen, Vaak is sprake van een combinatie tussen wonen, pension en hotel.

Het pand heeft cnltuurhistorische waarde als exponent van de ontwikkeling van de badplaats Scheveningen aan het einde van de 19e eeuw. Tezamen met de nabij dit pand uit die periode nog bewaard gebleven bebouwing langs de Gevers Deynootweg, Seinpostduin en Zeekant is hier nog een groot aantal kenmerken van de badplaats, zoals die eruit zag rond het fin-de-siècle, aanwezig. Tevens is het van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een in rijke neo-renaissance opgetrokken villa.

Opname D. Valentijn, vrijdag 13 januari 2006
Opname D. Valentijn, 12 april 2005.