Spui 3 en 5

Kuyt, J.
    Expressionisme

Inleiding
WARENHUIS, in oorsprong gebouwd voor Vroom & Dreesman in expressionistische stijl in 1928 naar het ontwerp van de architect J. Kuyt.

N.B. De bescherming beperkt zich uitsluitend tot de voorgevel.

Omschrijving
Voorzijde van een warenhuisgebouw; de grotendeels bakstenen gevel is bij de parterre bekleed met een naar voren springend gevelvlak dat boven de parterre door muurdammen in zeven traveeen is verdeeld, waarin smalle, hoge vensters (in oorsprong met stalen kozijnen). Boven deze raampartij is een zware, natuurstenen latei, gedragen door gebeeldhouwde consoles. Hierboven een verdieping met zes vensters waarin driedelige (in oorsprong stalen) kozijnen. Het terugliggende rechter gedeelte van de gevel, gemarkeerd door afgeronde hoeken in het metselwerk, bezit in de parterre een paraboolvormige toegangspoort in natuurstenen omlijsting en daarboven een verticale reeks liggende vensters van het trappenhuis. Aan de bovenzijde wordt dit bouwdeel bekroond door zwaar, natuurstenen lijstwerk. Met de terugliggende dakverdieping en het vooruitspringende, lagere geveldeel vormt deze rechter hoekpartij een plastisch geheel. De parterre bevat voorts teruggerooide brede etalageruiten met ingang in het midden en links een verdiepte, rechthoekige inrijpoort.

Waardering
Het warenhuis is wat betreft de voorzijde van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde, als voorbeeld van door de Amsterdamse School beïnvloede expressionistische architectuur uit de jaren twintig van de twintigste eeuw en als voorbeeld van geavanceerde warenhuisarchitectuur uit de genoemde periode.

Foto afkomstig van een reclameadvertentie uit: 's-Gravenhage 500.000
Opname D. Valentijn, 1 februari 1999.