Statenlaan 19

toon op de kaart
 • Status
  Gemeentelijk Monument
 • Architect
  Molenaar, N.
 • Wijk
  Geuzen en Statenkwartier
 • Bouwjaar
  ca. 1905
Registerblad 

Woonhuis uit ca. 1905 bestaande uit twee bouwlagen en kapverdieping. Het pand maakt deel uit van de reeks herenhuizen statenlaan 1 t/m 7 en 11 t/m 33a, ontworpen door N. Molenaar. De architectuur wordt gekenmerkt door brede driezijdig naar voren gelegen woontraveeën en min of meer vlakke ingangsassen waardoor een ritmische geleding ontstaat. Trapgevels of kanteelachtige gevelbeëindigingen en wisselende dakvormen verlevendigen de architectuur waarin renaissancistische stijlkenmerken zijn toegepast.

Een bindend element in het ensemble vormt de herhaling van gemetselde balustraden, waarvan de horizontale werking versterkt wordt door het gebruik van witte kalksteen in één lijn. Hetzelfde geldt voor het sierfries, dat tussen parterre en verdieping over de gehele gevelwand doorloopt. De gevels, die opgetrokken zijn in rode verblendsteen, worden verder verlevendigd doordat voor de accentuering van neggen, strekken en bogen witte kaiksteen is toegepast.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van woonhuisarchitectuur uit het eerste decennium van deze eeuw, gebouwd in een stijl, die kenmerkend is voor het werk van N. Molenaar. Het ensemble-aspect vormt een belangrijke toegevoegde waarde.

N. Molenaar