Stille Veerkade 28

Registerblad

Pand waarvan het voorhuis in de huidige vorm grotendeels dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw en het achterhuis uit de 17de eeuw. Het voor huis heeft een Mansardekap met de nok loodrecht op de straat en bestaat uit parterre, verdieping en zolderverdieping. Breedte: drie vensterassen. De voorgevel vertoont de eclectische bouwtrant en heeft een risalerende rechter vensteras, vensters met geprofileerde omlijstingen en bekronende stucversieringen, een getande houten kroonlijst en onder deze kroonlijst gesneden consoles in neo-Lodewijk XIV stijl.

De gangen van het voorhuis op de parterre en de verdieping bezitten lambrizeringen van blauwe sier- tegels, 19de eeuw. Aan de achterzijde van het voorhuis een trap met balusterleuning, lambrizering en rijk gesneden eindbaluster in Lodewijk XV vormen. De achterkaner heeft een stucplafond in Lodewijk XV stijl en een schoorsteenmantel in zwart marmer in neorenaissance-vormen. Op de ver dieping een kamer-en-suite met eclectische stucplafonds, zwart-marmeren schoorsteenmantels en deuren met panelen in geprofileerde omlijstingen.

Het 17de eeuwse achterhuis bestaat uit parterre, verdieping en dwars schilddak van twee grenenhouten jukken. De voorgevel van het achterhuis is gewit; de achtergevel is in de tweede helft van de 19de eeuw vernieuwd en voorzien van een veranda en draairamen op de verdieping. Het achterhuis heeft op de begane grond een keuken met schouw en tegels, 19de eeuw, alsmede een kamer aan de tuinzijde met eclectisch stucplafond, derde kwart 19de eeuw, voorzien van een versierd middenstuk en gedecoreerde hoekstukken.
Zwart marmeren 19de-eeuwse schoorsteenmantel; deur met getoogd paneel, 18de eeuw, in geprofileerde omlijsting. Op de verdieping een eclectisch stucplafond en schoorsteenmantel, tweede helft 19 eeuw.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur-historische waarde

Voorgevel