Surinamestraat 1 t/m 1g

Pietersen, J.C.
Registerblad

Pand uit 1882-1884, bestaande uit parterre en twee verdiepingen. Eclec- tische lijstgevel met blokken en banden van pleister en sluitstenen in terracotta. Met hardsteen beklede plint, in pleister gebosseerde parterre. De gevel vertoont verder waterlijsten een een houten kroonlijst met consoles, gesneden in neo-Lodewijk XIV vormen en panelen in het fries. Dak- kapel met gebogen fronton.

Gebouw van belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en zijn architectuur-historische waarde. De waarde van het pand als monument wordt nog versterkt door het feit dat het deel uitmaakt van een gaaf bewaard stedebouwkundig ensemble dat ka rakteristiek is voor de tweede helft van de 19de eeuw.

Surinamestraat 1 - 3 - 5 - 7