Surinamestraat 13 t/m 13d

Besseling, J. Th.
Registerblad

Pand, in de erker gedateerd 1883, bestaande uit parterre en twee ver diepingen. Architect: Th.J. Besseling of T. Burger.

Lijstgevel met in hardsteen gebosseerde parterre, overigens uitgevoerd in baksteen met waterlijst, flauw getoogde, geprofileerde vensteromlijstingen, waarvan die in de eerste verdieping bekroningen van maskers met lofwerk bezitten en houten kroonlijst met tandingen en in het fries panelen. Zeer rijk gedecoreerde erker, driezijdig met open loggia. Op de hoeken gecanneleerde pilasters, voorzien van voluutkapitelen met maskers. Friezen met versiering van acanthusranken, griffioenen en bustes. De loggia heeft gekoppelde bogen. De erker wordt gedragen door een grote console met rijk lofwerk.

De waarde van het pand als monument wordt nog versterkt door het feit dat het deel uitmaakt van gaaf bewaard stedebouwkundig ensemble dat karak teristiek is voor de tweede helft van de 19de eeuw.