Surinamestraat 31

Besseling, J. Th.
Registerblad

Pand uit 1889-1890 in eclectische trant. Lijstgevel waarvan het souterrain een bekleding heeft van in pleisterwerk uitgevoerde bossage. Getoogde en geprofileerde vensteromlijstingen; deur uit de bouwtijd in geblokte omlijsting en met tweedelig bovenlicht met voluten en fronton. Het linker gedeelte van de gevel is als risaliet opgevat. Cordonlijst tussen de verdiepingen; houten kroonlijst met panelen en neo-Lodewijk XIV consoles. Twee dakkapellen met frontons. Architect: waarschijnlijk Th.J. Besseling.

Gebouw van belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en zijn architectuur-historische waarde.
De waarde van het pand als monument wordt nog versterkt door het feit dat het deel uitmaakt van een gaaf bewaard stedebouwkundig ensemble dat karakteristiek is voor de tweede helft van de 19de eeuw.