Surinamestraat 34

Roode, C.J. van jr.
    Neo-Romaans
Registerblad

Pand, bestaande uit souterrain, belétage en twee verdiepingen. Gevel in neoromaanse trant, 1889; architect: C.J. van Roode. Souterrain in hardsteen gebosseerd met vensters waarvoor gietijzeren raamhekken. Deur uit de bouwtijd in zandstenen omlijsting met door kapitelen gedragen toog waarin masker, omvat door een wimberg met gebeeldhouwde bekroning. De vensters hebben ontlastingsbogen in gekleurde steen. Onder de eerste ver dieping een boogfries. Sierankers. De linker vensterassen opgevat als risaliet. Kroonlijst gewijzigd.

Gebouw van belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en zijn architectuur-historische waarde.
De waarde van het pand als monument wordt nog versterkt door het feit dat het deel uitmaakt van een gaaf bewaard stedebouwkundig ensemble dat karakteristiek is voor de tweede helft van de 19de eeuw.