Surinamestraat 9

Besseling, J. Th.
Registerblad

Hoekpand, bestaande uit parterre met twee verdiepingen en moderne boven verdieping. De vensters van de voorgevel van de eerste verdieping hebben terracotta kuiven met maskers en geprofileerde omlijstingen. Onder deze vensters een versiering met siervazen en griffioenen. Hoekerker tegen de eerste verdieping, gedragen door hermen, bestaande uit engelfiguren die zich ontwikkelen uit bladmotieven. De erker wordt versierd door gecanneleerde hoekpilasters met composiete kapitelen, friezen met acanthusranken, siervazen en griffioenen. Bekronende balustrade. In de erker het jaartal: 1882. Architect: waarschijnlijk Th.J. Besseling.

Gebouw van belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en zijn architectuur-historische waarde
De waarde van het pand als monument wordt nog versterkt door het feit dat het deel uitmaakt van een gaaf bewaard stedebouwkundig ensemble dat karak teristiek is voor de tweede helft van de 19de eeuw.