Tasmanstraat 145 t/m 147

Hoek, Z. Wouters, J.Th.
Registerblad

Als winkel-woonhuis in 1905 gebouwd pand in neo-renaissance stijl. Op de vrijstaande zijgevel zijn geschilderde muurreclames aangebracht van diverse bedrijven en winkeliers, alle daterend uit de eerste helft van de twintigste eeuw.
De eerste eigenaar van het pand aan de Tasmanstraat, L.K.C. de Haas, uitgever en drukker, verhuurde zijn vrijstaande zijmuur aan bedrijven. Zij lieten door schildersbedrijven de reclame aanbrengen en betaalden vervolgens daarvoor per vierkante meter per jaar een bepaald tarief aan de eigenaar. Werd er niet meer betaald, dan ging er weer een nieuwe reclame overheen. Zo ontstond in de loop van een aantal decennia een laag van in totaal 22 muurreclames, die door weer en wind werden aangetast en later door elkaar heen gingen schemeren. Het grote aantal reclames op één muurvlak is uniek voor Den Haag. Langs deze muur reed tot circa 1915 de stoomtram van station Hollands Spoor naar het Vredespaleis en hier ter plekke was een halte. Er kwam dus veel publiek langs wat het zeer aantrekkelijk maakte om hier een muurvlakte te huren voor reclamedoeleinde. Tussen 2009 en 2012 zijn door het restauratiebedrijf Klarenbeek-Melissen zeven reclames gerestaureerd en weer goed zichtbaar gemaakt:

- Drukkerij De Haas, Tasmanstraat
- Brennanbor Rijwielen, Zoutmanstraat
- F. de Wild, coiffeur, Obrechtstraat
- E. Pelger, heren hoeden, Prinsestraat
- H.P. Meijs, behanger, stoffeerder en meubilair
- Savonine Wasscherij, Van Diemenstraat
- Publiek Telephoonstation

Het gevelvlak met de muurreclames is van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de wijze waarop door de middenstand vooral in de eerste helft van de twintigste eeuw reclame in de stad werd aangebracht.

NB. De bescherming betreft hier een zogenaamde "'vanwege bescherming'" waarbij de te beschermen monumentale waarde is beperkt tot de zijgevel met geschilderde muurreclames.