Telefooncel

Registerblad

In 1932 heeft de PTT het toen befaamde architectenbureau van J.A. Brinkman en L.C. van der Vlugt opdracht gegeven een nieuw type telefooncel te ontwerpen. Dat de opdracht bij dit bureau terecht kwam was niet zo verwonderlijk want het stond bekend om zijn spraakmakende industriƫle vormgeving, onder andere het Van Nelle-gebouw in Rotterdam.
Het door de PTT gekozen ontwerp kenmerkte zich door duidelijke belette- ring, beschaafde kleurstelling (grijs en blauw) en strakke vormgeving. Van dit type telefooncel hebben er tot voor tien jaar geleden vele in Den Haag, evenals elders in Nederland, gestaan. Halverwege de jaren tachtig is de PTT begonnen met vervanging door een ander type telefoon cel met als gevolg dat het model van Brinkman en Van der Vlugt geheel uit het straatbeeld is verdwenen. De telefooncel op het Buitenhof, in 1995 hier geplaatst, is het enige bewaard gebleven voorbeeld in Den Haag.

Telefooncel van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van hoogwaardig industrieel vormgegeven historisch straatmeubilair uit de jaren dertig. Als enige nog in de openbare ruimte van Den Haag aanwezig exemplaar bezit het tevens zeldzaamheidswaarde.

meer weten
Telefooncel is verwijderd van de huidige locatie Buitenhof. Medio mei 2014 nieuwe locatie Haags openbaar vervoer museum Parallelweg 224/225.