Toussaintkade 22

Huis Tuyt

Neo-Classicisme
Registerblad

Vroeg 19e eeuws pand met vierassige lijstgevel onder dwars geknot en met zwarte pannen gedekt dak. Links onder in de gevel een steen met het jaartal 1822 en verder onleesbare tekst. De gevel heeft een hardstenen plint, vensters onder strekken, tweelicht-schuiframen met houten dorpels en een forse kroonlijst. Fraaie deur uit de bouwtijd met snijwerk en getorste middennaald. De entrée bezit een deuromlijsting met pilasters en hoofdgestel met tandlijst (alles uit de bouwtijd) en een bovenlicht met glas-in-lood uit c. 1900. Alle vensters zijn voorzien van door glas afgedekte glas-in-lood ramen. Brede dakkapel met pilasters en fronton uit de tweede helft van de 19de eeuw. Betrekkelijk gaaf en zeldzaam pand uit het begin van de 19e eeuw. Eén van de oudste huizen vlak buiten de 17e eeuwse omgrachting van de stad.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur-historische waarde.