Toussaintkade 44

Registerblad

Woonhuis uit 1852 in sobere traditionele trant, bestaande uit parterre, verdieping en zolderverdieping in het met pannen gedekte schilddak waarvan de nok dwars op de straatas staat. Het pand telt twee vensterassen en bezit een eenvoudige bakstenen lijstgevel met hardstenen plint, cordonlijst tussen parterre en verdieping en een houten hoofdgestel. Deur met paneel (twintigste eeuw) binnen omlijsting door pilasters en hoofdgestel en met bovenlicht waarin een gietijzeren levensboom. De raamindeling is gewijzigd; slechts de kapverdieping heeft nog vierruitsschuiframen. Het pand is gedateerd in een steentje met het opschrift: M.H. en W. Robertson, 4/10/1852.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de architectuur-historische en stedebouwkundige waarde. Architectuur-historisch is het pand van belang als voorbeeld van tradtionele woonhuisarchitectuur uit het midden van de 19de eeuw, dat behoort tot de oudste bebouwing buiten de singelgrachten. Stedebouwkundig is het van waarde als onderdeel van de harmonische 19de-eeuwse bebouwing aan de Toussaintkade, die met het water van de singelgracht en de Paleistuin aan de overzijde een karakteristiek stadsbeeld oplevert.