Valkenboskade 209 en 211

muurreclame

Valkenboskwartier
Registerblad

Muurreclame voor stucadoor L.H. van der Waart in zijn huidige opzet daterend uit circa 1920, aangebracht op de zijgevel aan de Frederik Ruijschstraat van het uit 1915 daterende hoekpand met boven- en benedenwoning.

Het betreft een muurreclame aangebracht op de laatste portiek (hoek Valkenboskade - Frederik Ruijschstraat) van een rij portiekwoningen in overgangsarchitectuur uit 1915. In de blinde zijgevel is een muurreclame opgenomen die al met de bouw van het pand werd meegenomen. Het hoekpand werd gebouwd door de stucadoor L.H. van der Waart. Vermoedelijk heeft deze zelfde muuneclame en de lijst aangebracht. De eerste reclame die binnen de lijst was opgenomen bestond uit een rood fond met zwarte, kleine belettering. Al snel werd een andere reclame aangebracht in een andere kleurstelling (beige voor het fond en bruin voor de omlijsting) en met grote zwarte letters. Hiervan zijn in de loop der tijd weer drie variaties over elkaar heen aangebracht. Bij de restauratie van de muurreclame in 2007/2008 is gekozen om die reclame terug te brengen waarvan met zekerheid is vastgesteld dat het beeld compleet is. De tekst van deze gerestaureerde reclame luidt: "L.H. van der Waart stucadoor speciaal-adres voor -witwerk telf: M-2468". Deze reclame-uiting dateert van circa 1920.

De muurreclame is van cultuurhistorische waarde als herinnering aan de wijze waarop door de middenstand in het eerste kwart van de twintigste eeuw reclame in de stad werd aangebracht.

Opname D. Valentijn, 4 juni 2008