Van de Spiegelstraat 7 en 7a

Dijkman, P. Nieuwmeyer, Joh.
Registerblad

Pand met vier-assige lijstgevel in eclectische trant, gebouwd ca. 1875 door P.A. Dijkman, metselaar en J.H.A. Nieuwmeyer. Parterre en twee ver diepingen. De hardstenen ondergevel is boven de plint en cordonband gepleisterd. In de linker assen twee ingangen. De iets risalerende rechter assen zijn in voegen gepleisterd en vertonen neo-Lodewijk XIV-consoles in het hoofdgestel; op de beletage een breed balkon op drie consoles met de oorspronkelijke balustrade. De flauw getoogde vensters zijn in de rechter assen omlijst (met op de beletage sierstukken); links gepleisterde sluitstenen in de strekken. In het hoofdgestel tandingen en panelen. Versoberde dakkapel.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn architectuur-historische waarde. De waarde wordt nog versterkt doordat het pand deel uitmaakt van en goed bewaard ensemble uit het laatste kwart van de l9de eeuw.

witte gevel = nr.7; links daarvan = nr.7a
gevelwand Van de Spiegelstraat 1 t/m 15