Van Diemenstraat 202

Nieukerken, J.J. van
Registerblad

Pand in neo-renaissancestijl, gebouwd als Industrieschool voor Meisjes, naar ontwerp van J.J. van Nieukerken, volgens jaartalstenen anno 1889.

Het pand bestaat uit twee bouwlagen plus zolderverdieping onder omgaand geknot leien dak. Gevel van rode verblendsteen met rijke detaillering, veelal in natuursteen; breedte vier brede vensterassen en twee smalle traveeën ter rechterzijde; dubbele deuren (vierde as van links) uit de bouwtijd, met drie rondboogvensters in rijk gebeeldhouwde natuurstenen omlijsting; hierboven en boven de vensters in de rechter twee assen gebeeldhouwde natuurstenen boogvullingen; de twee smalle assen rechts hebben een puntgeveltop die bekroond wordt door een uil; halverwege op de natuurstenen afdeklijsten putti en consoles; links vier tot trapgevels uitgewerkte dakkapellen; geheel rechts een rondboogpoort met toegang tot achtererf; rijke detaillering blijkt verder uit o,a. zaagtandfries onder de gootlijst en fraaie smeedljzeren sierankers.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente s-Gravenhage wegens de architectuur-historische waarde

Bouwwerken uitgevoerd door de leden der maatschappij ter gelegenheid 50 jarig jubileum.