Van Hogenhoucklaan 54

toon op de kaart
 • Status
  Gemeentelijk Monument
 • Architect
  Verschoor, W.
 • Bouwstijl
  Delftse School
 • Wijk
  Benoordenhout
 • Bouwjaar
  1939
Registerblad 

Breed opgezette villa op geknikte plattegrond met inpandige garage in het linkergedeelte, gebouwd door W. Verschoor in 1939.
De villa bestaat uit parterre en verdieping en draagt een hoog, met pannen gedekt, zadeldak tussen puntgevels. Boven de ingang een als dakkapel hoger opgetrokken travee met puntgevel, versierd met natuurstenen hoekblokken. De vensters bezitten glas-in-lood en hebben geprofileerde houten omlijstingen. Boven de strokendeur van de ingang een bovenlicht met siersmeedwerk. Gemetselde tuinmuur met door natuurstenen platen gedekte hoekposten. Sierankers.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens zijn schoonheid, architectuur-historische en stedebouwkundige waarde. De architectuur- historisch waarde ontleent het pand aan het feit, dat het hier een voor Den Haag zeldzaam voorbeeld van de zuivere Delftse School betreft. De architect Verschoor, wiens Boszichtflat in 1918 geldt als het vroegste voorbeeld van de door Frank Lloyd Wright beïnvloede Nieuwe Haagse School, manifesteert zich met deze villa als een exponent van de traditionalistisch-conservatieve Delftse School die een duidelijke afwijzing betekent van de principes van het Nieuwe Bouwen. Zijn stedebouwkundige waarde ontleent het pand aan de situering op de hoek van de Van Hogenhoucklaan en de Goetlijfstraat