Van Ouwenlaan 44

Villa Weyburg

Rietveld, G.
    Nieuwe Zakelijkheid
Registerblad

Villa in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, gebouwd in 1939 door Gerrit Rietveld in opdracht van R.P. Weyburg.

Het door een tuin omgeven, witgepleisterde pand bestaat deels uit twee, deels uit drie bouwlagen met plat dak dat op het lagere deel een uitstekende houten daklijst bezit. Het hogere, blokvormige gedeelte, waarin het trappehuis en de ingang, ligt terug ten opzichte van het lage gedeelte waarvan de vrijliggende hoek kwartcirkelvormig is afgerond. Dit, op het zuiden gerichte, bouwlichaam wordt op de begane-grond in beslag genomen door de grote woonkamer. Op de verdieping bevinden zich relatief kleine slaapvertrekken. Het terugliggende hogere deel bezit aan de voorzijde een balkon. De vensters van de villa bevatten stalen ramen. Een opmerkelijk detail in het interieur zijn de stalen I-balken in de woonkamer.

Het huis Weyburg is de laatste van de "witte villa's'" die Rietveld in Den Haag bouwde. Het is een karakteristiek voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid waarin de architect de esthetische benadering ondergeschikt maakt aan het functionele en aan de ideologische opvattingen over comfortabel wonen. Het interieur is met zorg vormgegeven, waarbij de grote woon-eetkamer in het lagere gedeelte is opgevat als riante gemeenschappelijke leefruimte en de overige vertrekken naar verhouding gering van afmeting zijn. Naast het hogere gedeelte van de villa is een garage onder plat dak gesitueerd.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de architectuurhistorische waarde als "witte villa" van de architect G. Rietveld, waarin de uitgangspunten van de Nieuwe Zakelijkheid op harmonische wijze gestalte hebben gekregen.