Van Speijkstraat 20a t/m 20f

Waard, A. de
Registerblad

Pand dat deel uitmaakt van een als een geheel gebouwde groep met de nummers 18, 22 en 24. Baksteengevel in eclectische trant, ter breedte van drie vensterassen. Hardstenen plint, twee geprofileerde waterlijsten, getoogde vensters. Houten kroonlijst met panelen in het fries en consoles. In het schilddak een dakkapel. Deur uit de bouwtijd. Het pand werd in 1881/1882 gebouwd door Adrianus de Waard, metselaar.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn architectuur-historische waarde. De waarde wordt nog versterkt doordat het pand deel uitmaakt van een goed bewaard ensemble uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Een bijzonder stedebouwkundig gegeven is bovendien het feit, dat het pand de flauwe bocht, die de gevelwand van de Van Speykstraat hier maakt, mede vormt.

Gevelwand Van Speijkstraat 18 t/m 24