Van Speijkstraat 21

Sonsbeek, J. van Zoete, P. de
Registerblad

Pand met lijstgevel in eclectische trant; ca. 1881 gebouwd door J.J. van Sonsbeek, timmerman en P. de Zoete, metselaar. Parterre en twee verdie pingen. Breedte: drie vensterassen waarvan de rechter als risaliet is behandeld en een versiering met blokpleister heeft. Het venster boven de deur bezit een hoofdgestel op bladconsoles. Het hoofdgestel heeft een tandlijst en panelen in het fries en in het gedeelte boven de risaliet twee neo-Lodewijk XIV consoles. Ondergevel met blokpleister en hardstenen plint; deur uit de bouwtijd.

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn architectuur-historische waarde. De waarde wordt nog versterkt doordat het pand deel uitmaakt van een goed bewaard ensemble uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Gevelwand Van Speijkstraat 7 t/m 21