Venestraat 39

Art Deco
Registerblad

Winkelpand uit 1929 bestaande uit kelder en twee bouwlagen onder een plat dak, ontworpen voor de firma Spruyt- Van Rietschoten verkopers van corsetten

Het pand is gebouwd op de plaats van een ouder winkel-woonpand dat bestond uit een voor- en achterhuis. De zijgevels van deze voorganger zijn voor de nieuwbouw gebruikt. De voor- en achtergevel alsmede de inrichting zijn nieuw. De oude kelder onder het vroegere voorhuis werd vernieuwd en naar achteren verlengd; de kelder onder het achterhuis werd toen dichtgegooid.

De nieuwbouw is opgetrokken in de voor die tijd gangbare Art Deco stijl. Met name in de voorgevel is de stijl goed herkenbaar. Deze is opgetrokken in beton en natuursteen en vanaf de 1e verdieping bekleed met natuurstenen tegels. De winkelpui wordt van boven beeindigd met een brede betonnen band. Hier was de firmanaam "Spruyt Van Rietschoten" in sierlijke belettering aangebracht. De oorspronkelijke invulling van de winkelpui, bestaande uit twee etalagevensters en in het midden een teruggelegen ingang, is niet meer aanwezig. Nu is een niet passende, moderne aluminium invulling aangebracht.

Het interieur bestaat op begane grond en verdiepingen uit ongedeelde winkelruimten. In het midden bevindt zich een forse vide waaromheen de trap is gesitueerd om de diverse verdiepingen te bereiken. De trap is uitgevoerd in mahonie hout. De vide zorgt voor lichttoetreding in de zaak door middel van een forse lichtbak afgesloten met een houten legraam waarin Art Deco glas-in-lood is aangebracht. In het interieur zijn op de verdieping nog interieurkasten aanwezig. Verder is veel gemoderniseerd.

Opname D. Valentijn, 31 augustus 2006. Gefotografeerd met super-groothoeklens waardoor vertekening is ontstaan.
Vide met trappehuis in het midden van de winkel.
Glas-in-lood daklicht in vide van het trappehuis in het midden van de winkel. Opname D. Valentijn, 8-1-1997.