Venestraat 4 en 8

Jacot, A.
    Um 1800-bewegung
Registerblad

Als winkelmagazijn door de architect A. Jacot ontworpen pand uit 1913 met uitbreiding in dezelfde stijl uit 1931 bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak. Het pand is gebouwd in opdracht van kledingmagazijn Dijckhoff. De gevel in vormgegeven in de voor de rond 1913 kenmerkende historiserende stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung". De landelijk bekende architect A. Jacot heeft vele winkelmagazijnen en warenhuizen ontworpen; in Den Haag onder meer het modehuis van de Bonneterie aan de Gravenstraat.

De Venestraat is als sinds de late middeleeuwen een straat waar bedrijvigheid en handel waren geconcentreerd. Rond 1850 doet het winkelconcept zoals wij dat nu kennen haar intrede en worden veel woonhuis- en bedrijfspuien in de bestaande bebouwing vervangen door winkelpuien. De voortschrijdende cityvorming van de binnenstad en daarmee het alsmaar belangrijker worden van de winkelfunctie voor de Venestraat zorgt ervoor dat vanaf 1875 een groot aantal van de oude panden wordt vervangen. De nieuwe winkel-woonpanden panden zijn vaak breder en laten de rijke schakering zien van de snel opvolgende architectuurstijlen vanaf 1875 tot aan het Interbellum.

Het pand Venestraat 4 en 8 is hiervan een goede representant. Voor de bouw van het brede winkelmagazijn zijn een meerdere oudere panden op deze lokatie gesloopt. In 1913 ontwierp A. Jacot een drie traveeën breed winkelmagazijn dat in 1931 in dezelfde stijl naar rechts met vier traveeën werd uitgebreid. Door de toepassing van een skeletconstructie in plaats van dragende bakstenen muren kon de voorgevel voorzien worden van voor die tijd grote raampartijen. Deze zijn op de eerste verdieping nog voor een belangrijk deel origineel. De op de verdiepingen met natuursteen beklede gevel is zorgvuldig gedetailleerd en een goede representant van de historiserende stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung". De puien op de begane grond zijn in de loop der decennia meerdere malen vernieuwd.

Het winkelmagazijn is van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van de historiserende stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung", ontworpen door een landelijk bekende architect. Cultuurhistorische waarde heeft het pand omdat het een goede representant is van het transformatieproces dat de Venestraat vanaf het laatste kwart van de negentiende eeuw heeft ondergaan van eenvoudige bedrijvenbuurt tot een voor die tijd mondaine winkelstraat.

NB. Doel van bescherming van dit object is bij te dragen aan behoud van de historische identiteit van de Venestraat. De bescherming betreft hier dientengevolge een zogenaamde “vanwege bescherming” waarbij de te beschermen monumentale waarde is beperkt tot de voorgevel.