Venestraat 43

Mussert, A.A.
Registerblad

Winkel-woonhuis in neorenaissancestijl en Art Nouveau, gebouwd volgens een ontwerp van de architect A.A. Mussert uit 1901 voor de firma Spiekermann in paraplu's en parasols.

Het pand telt drie bouwlagen en omvat een brede travee. De voorgevel is opgemetseld in rode verblendsteen met banden van gele steen en wordt afgesloten door een houten gootlijst op consoles. De houten winkelpui op hardstenen plint met naar de portiek gebogen ruit is uitgevoerd in Art Nouveau. Rechts een portiek met vloermozaiek waarin de naam van de firma die oorspronkelijk in het pand was gevestigd. Houten winkeldeur met panelen en glas, bovenlicht met kleurig glas-in-lood in rijke Art Nouveau, zijwand met spiegel waarin in Art Nouveau-letters: "En gros en detail Fa Spiekermann speciale parapluie magazijnen Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Haarlem, Amersfoort, Hilversum. Overtrekken repareeren". De vooruitstekende natuurstenen puibalk bevat in gebeeldhouwde Art Nouveau-letters het door lofwerk omgeven opschrift: "Fa Spiekermann". Links is een figuurtje met een paraplu, rechts een figuurtje met parasol gebeeldhouwd. Aan de uiteinden van de puibalk bevinden zich gebeeldhouwde uilen. Op de eerste verdieping een driedelig venster in houten omlijsting met hoofdgestel waarvan het middendeel wordt bekroond door een fronton. Boven het raam drie ontlastingsboogjes. Op de tweede verdieping een groot driedelig rondboogvenster met kleine roedenverdeling in het bovenlicht, de boog voorzien van een maskersluitsteen. De derde verdieping, van de tweede gescheiden door een profiellijst met decoraties, bezit drie vensters met ontlastingsbogen waarvan de boogvelden siermetselwerk in gele steen vertonen. Voor deze vensters smeedijzeren raamhekjes in Art Nouveau-stijl.

In het winkelinterieur, waarin een fraaie Art Nouveau binnenpui bij een verbouwing is verwijderd, bevinden zich drie grote houten kasten in neorenaissancestijl met zuiltjes en hoofdgestel dat een tandversiering onder de kroonlijst bezit.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een winkel-woonhuis uit de periode rond 1900 waarin neorenaissance- en Art Nouveau- motieven op harmonische wijze zijn geintegreerd.