Viljoenstraat 8

Cusell, L. Munnik, J.N.
    Transvaalkwartier
Registerblad

Voormalige Prinses Julianaschool naar een ontwerp uit 1922 van de architectencombinatie L. Cusell en J.N. Munnik. De aanvraag voor de bouw werd gedaan door A. Oosterwijk voorzitter van het bestuur van de "Vereniging voor Christelijk Voorbereidend Lager Onderwijs in Transvaalkwartier". De aannemer was J.R van der Veer uit Den Haag

Het schoolgebouw in strakke baksteenarchitectuur met stilistische invloeden van de Nieuwe Haagse School is gelegen op een rechthoekige plattegrond met risalerende beëindigingen. Het gebouw is 11 vensterassen breed. Het centrale deel bestaat uit een begane grond, verdieping en zolderverdieping. De beide zijkanten bestaan uit een eenlaags bebouwing met plat dak. De door de daklijst heen stotende centraal gelegen ingangspartij aan de Viljoenstraat is risaliserend uitgevoerd. Hierin zijn in aardewerk twee tableaux opgenomen met respectievelijk de opschriften "Prinses Julianaschool" en "Christelijk Voorbereidend Lager Onderwijs". Het oorspronkelijke interieur waaronder het achter de hoofdentree gelegen hoofdtrappenhuis, is voor een belangrijk deel bewaard gebleven. De school wordt langs de Viljoenstraat van de straat gescheiden door een tot het ontwerp behorende bakstenen muur met bewerkte ijzeren hekken.

De school is van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een school uit de twintiger jaren van de twintigste eeuw waarin invloeden van de Nieuwe Haagse School waarneembaar zijn. Tevens van cultuurhistorische waarde als één van de historische ankerpunten van de wijk Transvaal waar door stadsvernieuwing en herstructurering de identiteit snel verandert.

Glas - in loodramen boven de ingangspartij.
muur/hekwerk aan de voorzijde.