Vlamingstraat 36 t/m 36b

Registerblad

Van oorsprong achttiende-eeuws pand op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een voorhuis van vier bouwlagen onder een kapverdieping en achterhuis van twee bouwlagen onder een dwars zadeldak dat door middel van een tussenlid is verbonden met het voorhuis. De twee traveeën brede voorgevel, opgetrokken in schoonmetselwerk, wordt beëindigd met een geprofileerde kroonlijst.

De Vlamingstraat is al sinds de late middeleeuwen een straat waar bedrijvigheid en handel waren geconcentreerd. Rond 1850 doet het winkelconcept zoals wij dat nu kennen haar intrede en worden veel woonhuis- en bedrijfspuien in de bestaande bebouwing vervangen door winkelpuien. De voortschrijdende cityvorming van de binnenstad en daarmee het alsmaar belangrijker worden van de winkelfunctie voor de Vlamingstraat zorgt ervoor dat vanaf 1875 een groot aantal van de oude panden wordt vervangen. De nieuwe winkel-woonpanden zijn vaak breder en laten de rijke schakering zien van de snel opvolgende architectuurstijlen vanaf 1875 tot aan het Interbellum. Het pand Vlamingstraat 36 is een goede representant van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1875 met een voor de binnenstad kenmerkend negentiende-eeuws transformatieproces. De achttiende-eeuwse oorsprong is herkenbaar aan de geringe gevelbreedte en aflopende verdiepingshoogten. De bovenste verdieping, feitelijk de zolder, is inclusief de kap vermoedelijk pas in de eerste helft van de negentiende eeuw toegevoegd. De geprofileerde kozijnen en kroonlijst, alsmede de gietijzeren rozetankers dateren uit de negentiende eeuw. De winkelpui met verblendstenen hoekpenanten en geprofileerde kroonlijst is kenmerkend voor de art-nouveauperiode van rond 1900. De achtergevel en de voorgevel van het achterhuis hebben een vergelijkbare indeling in twee vensterassen. De achtergevel is op de bovenste verdieping na gepleisterd.

Het pand is van cultuurhistorische, bouwhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de in oorsprong achttiende-eeuwse opzet en het goed afleesbare transformatieproces dat volgde. De opzet van het pand is kenmerkend voor de binnenstad en illustreert de groei van het oudste deel van de stad. Het pand heeft cultuurhistorische waarde omdat het een goede representant is van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1875. Deze oudere bebouwing geeft de Vlamingstraat in belangrijke mate haar historische identiteit.

Omvang bescherming geheel.

Datum wijziging: 19 september 2023

Toelichting op de aanpassingen in het registerblad

Tussen 2011 en 2015 is van een groot aantal winkelpanden in de hoofdwinkelstraten in de Haagse binnenstad de voorgevel aangewezen als gemeentelijk monument. In deze selectie is ook Vlamingstraat 36 opgenomen. Als gevolg van de motivatie achter deze selectie - behoud van de historische identiteit van de winkelstraten in de binnenstad - ligt de nadruk van de beschrijving van het pand op de voorgevel en de datering daarvan. In de nu voorliggende selectie is naast een aantal nieuwe monumenten voorgesteld om van een aantal van deze eerder aangewezen panden het gehele object aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Wijzigingen in het registerblad:

De beschrijving van de voorgevel is gehandhaafd. De aanvullingen betreffen vooral een beschrijving van de ontwikkeling en de opbouw van het pand met een voor- en achterhuis.

Opname D. Valentijn, februari 2006