Vlamingstraat 51

Registerblad

Van oorspong vroeg zeventiende-eeuws pand op rechthoekige plattegrond, bestaande uit drie bouwlagen onder een kapverdieping. De twee traveeën brede voorgevel wordt beëindigd door een geprofileerde houten kroonlijst.

De Vlamingstraat is als sinds de late middeleeuwen een straat waar bedrijvigheid en handel waren geconcentreerd. Rond 1850 doet het winkelconcept zoals wij dat nu kennen haar intrede en worden veel woonhuis- en bedrijfspuien in de bestaande bebouwing vervangen door winkelpuien. De voortschrijdende cityvorming van de binnenstad en daarmee het alsmaar belangrijker worden van de winkelfunctie voor de Vlamingstraat zorgt ervoor dat vanaf 1875 een groot aantal van de oude panden wordt vervangen. De nieuwe winkel-woonpanden panden zijn vaak breder en laten de rijke schakering zien van de snel opvolgende architectuurstijlen vanaf 1875 tot aan het Interbellum.

Het pand Vlamingstraat 51 is een goede representant van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1875. Het pand vormt van oudsher een geheel met Schoolstraat 34-36 en is gebouwd aan het begin van de zeventiende eeuw. Dit is nog zichtbaar aan de overeenkomende verdiepingshoogte en de nokrichting van de kap. Het casco en een deel van de achtergevel stammen, blijkens bouwsporen in de gemeenschappelijke linker bouwmuur en de achtergevel, nog uit deze periode. Het pand is aan het eind van de achttiende of vroege negentiende eeuw verhoogd en voorzien van een bepleistering. Het is mogelijk dat toen ook in de voorgevel ouder muurwerk bewaard is gebleven. In ieder geval dateert de huidige voorgevel in zijn opzet uit de achttiende eeuw getuige de "op vlucht" gebouwde constructie, de aflopende verdiepingshoogten en de beperkte breedte. De ramen zijn van recente datum. De winkelpui is in loop der decennia meerdere malen vernieuwd.

Het pand is van cultuurhistorische en bouwhistorische waarde vanwege de in oorsprong zeventiende-eeuwse opzet en de bouwkundige samenhang met het buurpand Schoolstraat 34-36. De opzet van het pand is kenmerkend voor de binnenstad en illustreert de groei van het oudste deel van de stad. Het pand heeft cultuurhistorische waarde omdat het een goede representant is van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1875. Deze oudere bebouwing geeft de Vlamingstraat in belangrijke mate haar historische identiteit.

Omvang bescherming geheel.

Datum wijziging: 19 september 2023

Toelichting op de aanpassingen in het registerblad

Tussen 2011 en 2015 is van een groot aantal winkelpanden in de hoofdwinkelstraten in de Haagse binnenstad de voorgevel aangewezen als gemeentelijk monument. In deze selectie is ook Vlamingstraat 51 opgenomen. Als gevolg van de motivatie achter deze selectie - behoud van de historische identiteit van de winkelstraten in de binnenstad - ligt de nadruk van de beschrijving van het pand op de voorgevel en de datering daarvan. In de nu voorliggende selectie is naast een aantal nieuwe monumenten voorgesteld om van een aantal van deze eerder aangewezen panden het gehele object aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Wijzigingen in het registerblad:

De beschrijving van de voorgevel is gehandhaafd. Uit onderzoek blijkt dat Vlamingstraat 51 en Schoolstraat 34-36 oorspronkelijk als één ontwikkeling in de vroege zeventiende eeuw zijn gebouwd. De aanvullingen betreffen vooral een beschrijving van deze ontwikkeling en de opbouw van het pand met een gemeenschappelijk casco met Schoolstraat 34-36.

Opname D. Valentijn, februari 2006