Wagenstraat 4 en 6

Kuijper Czn, M.
    Um 1800-bewegung
Registerblad

Winkelmagazijn, naar ontwerp uit 1919 van de architect M. Kuijper op L-vormige plattegrond met vrijwel identiek gevelfront aan de Spuistraat en Wagenstraat. De opdrachtgever was de NV Algemeene Confectiehandel van C. en A. Brenninkmeijer. Het complex bezit gevelontwerpen in de historiserende stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung". Het bouwdeel in de Spuistraat, bestaande uit vier bouwlagen onder een kapverdieping en is vijf traveeën breed. In de Wagenstraat is eveneens sprake van een vijf traveeën brede gevel met kapverdieping maar het pand heeft hier drie bouwlagen.

De Spuistraat en de Wagenstraat zijn al sinds de late middeleeuwen straten waar bedrijvigheid en handel waren geconcentreerd. Rond 1850 doet het winkelconcept zoals wij dat nu kennen haar intrede en worden veel woonhuis- en bedrijfspuien in de bestaande bebouwing vervangen door winkelpuien. De voortschrijdende cityvorming van de binnenstad en daarmee het alsmaar belangrijker worden van de winkelfunctie in de Spuistraat en Wagenstraat zorgt ervoor dat vanaf 1875 veel van de oude panden wordt gesloopt of zodanig verbouwd dat er sprake is van een forse metamorfose. De nieuwe winkel-woonpanden panden zijn veel hoger en laten de rijke schakering zien van de snel opvolgende architectuurstijlen vanaf 1875 tot aan het Interbellum.

Spuistraat 5 en Wagenstraat 4-6 zijn hiervan goede representanten. De met natuursteen beklede voorgevels zijn opgetrokken in de historiserende stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung die met name in de jaren vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog populair was. Klassieke details zoals het gebruik van tympanen, pilasters en guirlandes zijn ook in dit ontwerp terug te vinden. In de Haagse historische winkelstraten is deze stijl vrijwel niet vertegenwoordigd. De begane grond van de gevel in de Spuistraat bezit een vrij recente ingebrachte winkelpui; de winkelpui in de Wagenstraat heeft nog de oorspronkelijke indeling maar is wel vernieuwd.

Het winkelmagazijn is van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de historiserende stijl van de "Um Achtzehnhundert Bewegung". Cultuurhistorische waarde heeft het pand omdat het een goede representant is van het transformatieproces dat de Spuistraat en de Wagenstraat vanaf het laatste kwart van de negentiende eeuw hebben ondergaan van eenvoudige bedrijvenbuurt tot een voor die tijd mondaine winkelstraat.

NB. Doel van bescherming van dit object is hij te dragen aan behoud van de historische identiteit van de Spuistraat en Wagenstraat. De bescherming betreft hier dientengevolge een zogenaamde "vanwege bescherming" waarbij de te beschermen monumentale waarde is beperkt tot de gevels in de Spuistraat en de Wagenstraat.