Wagenstraat 50 / Gedempte Gracht 1

Wolf, L.A.H. de
    Amsterdamse School Neo-Renaissance

De bescherming betreft alleen de winkelpui.

Het in neo-renaissancestijl opgetrokken winkel-woonpand op de hoek van de Wagenstraat met de Gedempte Gracht dateert uit 1890. De winkelpui met kenmerken van de Amsterdamse Schoolstijl is in 1921 aangebracht naar ontwerp van architect L.A.H. de Wolf.

In opdracht van W.M Biesfeldt werd in 1921 het café met bovenwoning verbouwd en onderkelderd. De opdracht ging naar architect De Wolf. De gevels op de begane grond werden vervangen door winkelpuien in een voor die tijd modern uiterlijk. De oude neo-renaissancepui had slechts een bescheiden etalageraam aan de kant van de Wagenstraat.
Kenmerkend voor meer winkelpuien van architect De Wolf is de wijze waarop twee haaks op elkaar staande gevels gelijkwaardig worden behandeld en worden verbonden met een afgeschuinde of afgeronde entree op de hoek. Voor De Wolf, een toonaangevende architect in Den Haag, die vele winkelpanden en woonhuizen op zijn naam heeft staan met name in de stijl van de Weense Sezession, is een ontwerp in de  stijl van de Amsterdamse School uitzonderlijk. De reeks bovenlichten is zeer expressief; de stijlen met decoratieve insnijdingen steken schuin naar voren, evenals de raampjes die in een bijzondere driehoeksvorm zijn uitgevoerd. De entree naar de bovenwoning aan de zijde van de Gedempte Gracht heeft nog de oorspronkelijke deur uit 1921. De dubbele deur van de winkel is niet meer oorspronkelijk.

Winkelpui van architectuurhistorisch belang als gaaf bewaard voorbeeld van een winkelpui uit het Interbellum in de voor Den Haag relatief weinig toegepaste Amsterdamse Schoolstijl. Stedenbouwkundig is de pui van waarde vanwege de prominente positie op de hoek van de Wagenstraat en Gedempte Gracht.

.