Wassenaarseweg 20

Cultura

Broese van Groenou, A.
    Nieuwe Haagse School
Registerblad

Kantoorgebouw "Cultura", gebouwd in 1920-1921 naar ontwerp van de architect A. Broese van Groenou. Gerestaureerd in 1991.

Het pand is opgetrokken in een expressionistische baksteenarchitectuur en bestaat uit een kelder, parterre en drie verdiepingen met plat dak. De voorgevel vertoont een terugliggend middengedeelte tussen risalerende zijvleugels. Het middendeel, waarin de ingangspartij, telt drie vensterassen; de zijvleugels bezitten per bouwlaag een reeks van vier kleine, gekoppelde vensters met figuratief glas-in-lood in de bovenlichten. De voordeur heeft een taps toelopende omlijsting met een geknikte boog, voorzien van een gebeeldhouwde sluitsteen met maskerkop. De dubbele deur met ijzerbeslag is bij de restauratie in 1991 aangebracht en is een navolging van de authentieke deur, die enige decennia geleden is vervangen. De gevel wordt verticaal geleed door geprofileeerde, bakstenen muurdammen. Onder de gootlijst een reeks gebeeldhouwde ornamenten in expressionistische vormgeving.

Het gebouw bezit een centrale, met troggewelfjes overkluisde kelder, omgeven door keldervertrekken met vlakke plafonds. Op de parterre bevindt zich in het midden de vestibule met daarachter de hal en het trappehuis. Aan de achterzijde is de lift gesitueerd. In het gehele pand zijn de kamers gegroepeerd rondom de hal en het trappehuis. Het interieur is grotendeels in baksteen uitgevoerd, die thans is witgeverfd. Baksteen is ook toegepast voor de omlijstingen van panelen in de wanden en de deuren. De deuren hebben, evenals veel van de vensters, bovenlichten met glas-in-lood uit de bouwtijd. Het trappehuis, met op de verdiepingen bordessen, bezit houten trappalen met eenvoudige expressionistische decoratie; de thans aanwezige houten leuningen vervangen balustrades. De bordessen worden gedragen door balken met in hoüt gesneden expressionistische consoles. Door het gehele pand zijn de eenvoudige paneeldeuren nog aanwezig De kamers bezitten eenvoudige stucplafonds. In de hal is boven de liftdeur een stichtingssteen aangebracht met omlijsting en letters in voor de bouwtijd kenmerkende expressionistische vormgeving. De tekst luidt: "Ter herinnering aan de stichting in 1921 van het gebouw Cultura door Wolter Broese van Groenou 1842-1924".

Kantoorgebouw van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens zijn schoonheid en architectuur-historische waarde als voorbeeld van expressionistische baksteenarchitectuur uit omstreeks 1920. Typologisch van belang als specimen van functionele kantoorarchitectuur uit de genoemde periode.