Westeinde 36

PAND met 18e eeuwse gevel met Empire winkelpui.

meer weten
Tussen 1815 en 1860 bestond er een voorkeur voor uitgebouwde vitrine- of etalagekastjes. In de kastjes kon de koopwaar beter zichtbaar worden uitgestald dan achter de etalageramen, omdat ze iets over de stoep uitstaken en ze boden ook extra ruimte. Aan het Westeinde 36 bevindt zich een pui met zo’n vitrinekastje. De pui dateert uit omstreeks 1830. In die periode werd het pand verbouwd waarbij het werd gesplitst in een winkel/woonhuis op de begane grond en een bovenwoning op de verdieping. Rond 1905 was hier een bakkerij gevestigd die het gebak en de taarten verleidelijk in het kastje had uitgestald. De winkelpui kent een eenvoudige klassieke opbouw. Hij is symmetrisch, met de deur in het midden en het vitrinekastje en een etalageraam aan weerszijden. Beide zijn rondom in het metselwerk geplaatst. Het is een hoekpui; om de hoek bevindt zich nog een raam. Het geheel wordt verbonden door een doorlopend hoofdgestel. Deze pui is uitgevoerd in empire, een bouwstijl die tussen 1800 en 1840 in zwang was en geënt is op het classicisme. Karakteristiek voor deze stijl zijn de gebogen roeden in de bovenlichten en de dikke ovale rozet op de deur. Ook de kapiteeltjes van de pilasters aan weerszijden van de deur zijn in empire stijl.
Na restauratie van het exterieur van 2004
Herkoms: J.Vrolijk   datum: 26-9-2004