Willem Beukelszoonplein 8 t/m 30

Hofje

Registerblad

Schevenings exploitatiehofje uit circa 1900 bestaande uit twee rijen woningen met open toegang aan het Willem Beukelszplein.

Het oude vissersdorp Scheveningen bestond oorspronkelijk uit een wirwar van sloppen en steegjes aan weerszijden van de Keizerstraat. Hier waren het de erven achter de huizen die in de tweede helft van de negentiende eeuw geleidelijk volgebouwd werden. Echte hofjes in een besloten structuur waren het eigenlijk niet. Het was meer een schilderachtige doolhof van steegjes en straatjes, deels onzichtbaar vanaf de hoofdstraat. Bij de grootscheepse saneringen van Scheveningen-Dorp vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw zijn de meeste huisjes opgeruimd. Slechts een klein deel van deze negentiende eeuwse bebouwingsstructuur is nog bewaard gebleven.

Een goed voorbeeld hiervan is het uit circa 1900 daterende exploitatiehofje aan het met bomen omzoomde Willem Beukelszplein. Het bestaat uit twee tegenover elkaar gelegen rijtjes in baksteen opgetrokken woningen van één bouwlaag onder doorlopende met pannen gedekte schilddaken. De gevels zijn voorzien van siermetselwerk onder de geprofileerde houten kroonlijsten. In een aantal woningen zijn de oorspronkelijk in zes ruiten onderverdeelde schuiframen nog aanwezig; anderen zijn weer voorzien van later aangebracht glas-in-lood bovenlichten. De straat tussen beide rijtjes is geplaveid met gele ijsselsteentjes hetgeen goed past bij de uitstraling van het hofje.

Willem Beukelszplein 8 t/m 30 is van architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een goed herkenbaar gebleven Schevenings exploitatieholje van rond 1900.
NB. De in de loop der tijd gewijzigde interieurs zijn van bescherming uitgesloten. De bescherming strekt zich uit tot kap, buitengevels en de straat.