Willemstraat 88

toon op de kaart
 • Status
  Gemeentelijk Monument
 • Bouwstijl
  Neo-Classicisme
 • Wijk
  Centrum
 • Bouwjaar
  ca. 1860
Registerblad 

Pand met sobere lijstgevel in traditionele, laat-neoclassicistische stijl. Onderdeel van een symmetrisch opgezette groep van drie woonhuizen (nrs. 88-90-92), kort na 1860 gebouwd. Het huis bestaat uit parterre, twee verdiepingen en een attiekverdieping voor het schilddak dat werd aangebracht na de sloping van de oorspronkelijke kap die de drie panden gemeenschappelijk overdekte.
Breedte: drie vensterassen met de ingang in de rechteras. De bakstenen gevel heeft een hardstenen plint en een hoekketting van gecementeerde blokken.
Cordonlijsten tussen de verdiepingen; houten hoofdgestel met onder de kroonlijst modillons, rozetten en klossen. Attiek met korte pilasters tussen de vensters en kroonlijst. Deur met panelen en bovenlicht; vensters met zes- en vierruitsschuiframen.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage als betrekkelijk zeldzaam specimen van het late neo-classicisme en van typologische waarde als voorbeeld van woonhuisarchitectuur uit het derde kwart van de 19de eeuw dat in een monumentaal symmetrisch geheel van drie panden is opgenomen. De betekenis als monument in een 19de- eeuws stedebouwkundig ensemble vormt een toegevoegde waarde.