Zijdelaan 20

De Hoogwerf

Marlot en Reigersbergen

BOERDERIJ Hoogwerf uit de tweede helft van de 17e eeuw.

meer weten
Vrij gelegen boerderij van het L-huis type, van oorsprong uit de 1e helft van de 17e eeuw of 16e eeuw en in de volgende eeuwen herhaaldelijk aangepast, waarbij de oorspronkelijke structuur bewaard is gebleven. Het voorhuis, vroeger het woongedeelte, bestaat uit een opkamer en twee bouwlagen onder met riet gedekte kap. De linkertravee is in de vorm van een zijbeuk. Haaks op het woonhuis is de langgerekte voormalige stal gesitueerd, bestaande uit een bouwlaag onder rieten kap. Alle gevels zijn in schoon metselwerk uitgevoerd, en recentelijk deels witgeverfd. In de gevels veelal 19e eeuwse schuifvensters, rondboogvensters en venstertypen uit de 20e eeuw. De boerderij is nu opgenomen in de woonwijk Marlot, waar het langs de rand is gelegen. In de ruim opgezette wijk met vele brede en groene straten is de boerderij goed ingepast.
gevel linker zijgevel
voorgevel