Malakkastraat 147

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Architect
    Limburg, J.
  • Bouwstijl
    Eclecticisme
  • Wijk
    Archipelbuurt
  • Bouwjaar
    ca. 1879
Registerblad 

Aan twee zijden door een ruime tuin omgeven herenhuis, in oorsprong daterend uit omstreeks 1879 en gelijkvorniig met het achter aangrenzende Celebesstraat 98 gebouwd voor de "Maatschappij Duinweide". In 1911 in neoclassicistische stijl verbouwd en uitgebreid naar ontwerp van de architect J. Limburg.
Witgepleisterd pand op onregelmatige plattegrond, waarvan de oorspronkelijke, 19de-eeuwse toestand nog herkenbaar is in het hogere, achterste gedeelte dat rug-aan-rug is gebouwd met Celebesstraat 98. Dit deel bestaat uit twee bouwlagen met omlopend Mansardedak en wordt afgesloten door een op de hoeken gekorniste kroonlijst op tandlijst. Aan de zijde van de Malakkastraat de lagere uitbreiding uit 1911 met een terugliggend middendeel waarin de ingangspartij, geflankeerd door erkervormige, driezijdige uitbouwen over twee bouwlagen. Een dergelijke uitbouw bevindt zich ook aan de zijde van de Timorstraat. De gevel van het oorspronkelijke bouwlichaam aan deze zijde bezit voor de parterre een houten veranda. De vensters hebben zesruitsramen naar Empiretrant. De ingangspartij omvat een rijk gesneden deur met bovenlicht in Lodewijk XIV-stijl, geflankeerd door sierlantaarns en omlijst door pilasters met hoofdgestel, waarboven een borstwering met twee siervazen. Deur, bovenlicht en siervazen dateren uit de 18de eeuw en zijn van elders afkomstig. Links in de gevel een steentje, herinnerend aan de verbouwing van 1911, met de tekst "Deze steen gelegd door Elly Pous Koolhaas, 23-4-1911, oud 6 jaar". Inwendig bezit het pand talrijke van elders afkomstige 18de-eeuwse onderdelen.
De voordeur wordt aan de binnenzijde omlijst door een gesneden en met bladgoud belegde Lodewijk XV decoratie. De vestibule bezit een eenvoudig stucplafond. Tussen vestibule en hal een tochtpui met weelderig gesneden en met bladgoud versierd snijraam in Lodewijk XIV stijl. De hal met trappehuis dateert van de verbouwing in 1911. De hal bezit een eenvoudig stucplafond en boven een getoogde doorgang rechts een fragment van een 18de-eeuwse communiebank in Lodewijk XIV vormen met rijk gesneden voorafbeeldingen van de Eucharistie. De trap naar de verdieping bezit versierde zijstukken van de treden en een balusterleuning met voluutvormige eindbaluster in Lodewijk XV stijl. De vleugeldeur uit de hal naar de eetkamer is 18de-eeuws en heeft getoogde panelen. De eetkamer bezit een stucplafond in Empirestijl, een marmeren schoorsteenmantel met gesneden boezem in Lodewijk XVI trant en een weelderig gesneden deurpartij naar de hal. De omlijsting van de tuindeuren is gesneden in Lodewijk XVI vormen.
De bibliotheek heeft een stucplafond in Lodewijk XIV stijl (uit 1911) en een l8de-eeuwse marmeren schoorteenmantel in Lodewijk XIV vormen, waarboven de in hout gesneden boezem een 18de-eeuws bloemstilleven bevat. Dit vertrek bezit voorts twee rijk gesneden deuren in Lodewijk XIV stijl. De salon vertoont een lambrizering en twee deuren, Lodewijk XIV en drie 18de-eeuwse stucpartijen in het plafond. De wandbetimmering wordt geleed door houten Jonische pilasters (thans witgeschilderd) en de schoorsteenmantel van marmer in dit vertrek is in Lodewijk XIV stijl uitgevoerd.
De diensttrap rechts van de hal bezit een balusterleuning in Lodewijk XIV stijl met versierde eindbaluster. Op de verdieping zijn van belang: enkele panelendeuren, 19de eeuw en twee snijramen uit de 18de eeuw, Lodewijk XIV. De tuin wordt van de straat gescheiden door een ijzeren tuinhek met gemetselde pijlers waarop frontonafdekkingen uit 1911. Voor het tuinpad naar de ingangspartij bakstenen pijlers met gebeeldhouwde 18de-eeuws pijnappelbekroningen. Nabij de ingang twee dergelijke pijlers met dezelfde bekroningen. In de tuin voorts een drietal smeedijzeren sierhekken, 19de eeuw, alsmede een tuinprieel van steen en gepotdekseld hout in de trant van de Amsterdamse School.

Pand met tuinprieel en sierhekken van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde en vanwege de rijke, van elders afkomstige, 18de-eeuwse aankleding. Een toegevoegde waarde ontleent het huis aan de belangrijke stedebouwkundige situering op de hoek van de Malakkastraat en de Timorstraat.

 

meer weten 
Gebouwd door de aannemer L. Blewanus in opdracht van de Maatschappij Duinweide. In 1911 door J. Limburg in neo-classicistische stijl verbouwd en uitgebreid.
tuinprieel hoek Timorstraat - Malakkastraat
Detail voordeur