Oude Haagweg 725

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Architect
    Rossum, J. van
  • Monument nr.
    477275
  • Bouwstijl
    Art Nouveau
  • Wijk
    Vruchtenbuurt
  • Bouwjaar
    1907
Registerblad 

Inleiding
Vrijstaande voormalige tuinderswoning uit 1907, gebouwd in opdracht van tuinder E. Flinterman naar ontwerp van aannemer J. van Rossum in Art Nouveau.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een begane grond en verdieping onder een afgeknot met leien gedekt schilddak. De vier vensterassen brede voorgevel is bekleed met grijswitte verblendsteen en gedecoreerd met banden en patronen in blauwe en oranje verblendsteen. In de gevel bevindt zich een steen met het opschrift: "Eerste steen gelegd door A.J.Ch. Flinterman 1907". Verder is de gevel voorzien van een hardstenen plint, en hardstenen banden en hoekblokken boven deur en vensters. Het linkerdeel is als risaliet behandeld.

De in Art Nouveau vormen uitgevoerde paneeldeur bezit, evenals de vensters, een getoogd bovenlicht die in roeden is onderverdeeld. Naar de voordeur leidt een hardstenen trapje met smeedijzeren hek. Voor het grote driedelige venster op de verdieping in de risaliet bevindt zich een hardstenen balkon op consoles met smeedijzeren sierhek, de beide andere vensters op de verdieping hebben hardstenen onderdorpels op consoles en smeedijzeren raamhekjes. De hekken en het stoephek bij de voordeur zijn uitgevoerd in de geometrische, aan de Sezessionstijl verwante variant van de Art Nouveau.

De goot rust op houten consoles. Het fries bestaat uit rechthoekige bakstenen panelen met siermotief, omgeven door houten lijsten. Boven de voorgevel is een driedelige en een enkelvoudige dakkapel, voorzien van in verticale roeden onderverdeelde bovenlichten en een getoogd fronton. De zijgevels en achtergevel zijn van baksteen. Aan de achterzijde is een driezijdig uitgebouwde houten serre op gemetselde voet.

Het interieur is grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven, met uitzondering van de keuken en de badkamer op de verdieping. De vestibule heeft een lambrizering van tegels met patronen in Jugendstil en een stucplafond met ornament in Art Nouveau. Tegen de zijwanden bevinden zich stucrelifs met voorstellingen die op de tuinderij betrekking hebben. De hal en de gang bezitten eenvoudige panelen met omlijsting en stucplafond in Art Nouveau, alsmede marmeren vloertegels. De driedelige houten tochtpui is geheel in geometrische Art Nouveau vormen uitgevoerd met een cirkelvormig raamwerk dat over de gehele pui doorloopt. Het glas vertoont geetste ornamenten in dezelfde stijl. De trap heeft houten spijlen en een met gesneden ornamenten versierde eindbaluster. Rechts van de vestibule bevindt zich het voormalige betaalkamertje met plafond en bont-marmeren schoorsteenmantel. Op de schoorsteenmantel is het opschrift: "Arbeid adelt" aangebracht. Links van de gang is een kamer-en-suite met porte-brisée in sobere omlijsting, waarin glas-in-lood met zeegezichten uit de bouwtijd, echter niet in Art Nouveau trant. Beide kamers bezitten Art Nouveau stucplafonds, lambrizering en bont-marmeren schoorsteenmantels. De schoorsteenmantel in de voorkamer draagt het opschrift "Oost West - Thuis Best", die in de achterkamer bevat de spreuk "In eigen huis voelt men zich thuis". De voorkamer heeft authentieke jaloezieen voor de ramen. Alle deuren in het huis zijn uit de bouwtijd en bezitten rechthoekige panelen. De overloop op de verdieping bezit evenals de benedenhal panelen tegen de wanden en een stucplafond in Art Nouveau. Aan de voorzijde op de verdieping zijn twee kamers (thans doorgebroken) met schoorsteenmantels van marmer en stucplafonds met kruisvormig ornament en versierde midden- en hoekstukken. In een van de schoorsteenmantels bevindt zich een rijk versierde gietijzeren haard, daterend uit de bouwtijd. In de achterkamer is de schoorsteenmantel verwijderd (onderdelen nog aanwezig). In deze kamer bevinden zich een stucplafond als in de voorkamer en een porte-brisée.

De kapverdieping heeft houten betimmeringen en deuren met panelen. Zowel op de begane grond als op de verdieping bevindt zich een toilet met tegellambrizering uit de bouwtijd en een handfonteintje.

De tuin wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren hek op gemetselde voet.

Waardering
Herenhuis van architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een voormalige tuinderswoning in Art Nouveau; hoofdvorm, detaillering, materiaalgebruik en interieur zijn vrijwel gaaf bewaard. Het pand heeft tevens ensemblewaarde vanwege de aan weerszijden van het pand gesitueerde daglonerswoningen van de in het tuindersbedrijf werkzame arbeiders.

 

Opname gemaakt in de loop van 2007/ 2008 voor de VOM-reeks
Opname gemaakt in de loop van 2007/ 2008 voor de VOM-reeks
hekwerk bordes voorzijde gevel