Burgemeester van Karnebeeklaan 9 -9e en 11-11e

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Bouwstijl
    Eclecticisme
  • Wijk
    Archipelbuurt
  • Bouwjaar
    ca. 1875
Registerblad 

Burgemeester van Karnebeeklaan 9 t/m 9e
Rechter gedeelte van een als eenheid ontworpen paar herenhuizen uit de jaren zeventig van de 19de eeuw, gebouwd in eclectische stijl. Het complex bestaat uit een lage parterre, belétage, verdieping en kapverdieping en omvat twee maal drie vensterassen. De beide ingangen bevinden zich in de buitenste vensterassen. De bakstenen lijstgevel vertoont tegen de parterre een geblokte natuurstenen bekleding, terwijl het hoge fries onder de houten kroonlijst en de hoeklisenen gepleisterd zijn. De middelste vensterassen van beide huizen bezitten op de belétage omlijste vensters met gewelfde kroonlijsten op consoles, waarvan dat in no.9 het gietijzeren sierhek in het op consoles uitgekraagde vensterbalkon bewaard heeft. De op de hoeken gekorniste kroonlijst wordt gedragen door verlengde voluutconsoles met bladversiering. Hiertussen in het fries de liggende vensters van de kapverdieping. Het interieur is verbouwd ten behoeve van HAT-eenheden. Het eerste gedeelte van de trap met balusterleuning en versierde eindbaluster is daarbij gespaard.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde. Het pand ontleent een toegevoegde waarde aan het feit dat het deel uitmaakt van een uit twee herenhuizen bestaand geheel, dat op zijn beurt onderdeel is van een harmonisch ensemble uit de tweede helft van de l9de eeuw.

Burgemeester van Karnebeeklaan 11/11e
Linker gedeelte van een als eenheid ontworpen paar herenhuizen uit de jaren zeventig van de 19de eeuw, gebouwd in eclectische stijl. Het complex bestaat uit een lage parterre, belétage, verdieping en kapverdieping en omvat twee maal drie vensterassen. De beide ingangen bevinden zich in de buitenste vensterassen. De bakstenen lijstgevel vertoont tegen de parterre een geblokte natuurstenen bekleding, terwijl het hoge fries onder de houten kroonlijst en de hoeklisenen gepleisterd zijn. De middelste vensterassen van beide huizen bezitten op de belétage omlijste vensters met geweifde kroonlijsten op consoles. De op de hoeken gekorniste kroonlijst wordt gedragen door verlengde voluutconsoles met bladversiering. Hiertussen in het fries de liggende vensters van de kapverdieping. No.ll heeft de oorspronkelijke vleugeldeur bewaard, zij het enigszins gewijzigd. Het interieur is verbouwd ten behoeve van HAT-eenheden. Daarbij is het eerste gedeelte van de trap met leuning en versierde eindbaluster gespaard gebleven.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde. Het pand ontleent een toegevoegde waarde aan het feit dat het deel uitmaakt van een uit twee herenhuizen bestaand geheel, dat op zijn beurt onderdeel is van een harmonisch ensemble uit de tweede helft van de 19de eeuw.