1 De Oude HBS, Bleijenburg 38

English

 Dit gebouw is van de voormalige 'Eerste Gemeentelijke Hoogere Burger School met vijfjarige cursus' in Den Haag uit 1874 en gebouwd door architect B. Reinders. Je moet echt weten waar het ligt, veel Hagenaars zullen er nooit van gehoord hebben. De HBS was toentertijd een begrip en de bekende Hagenaar Louis Couperus zat er op school. De school verliet het pand al in 1913 en momenteel is het gebouw onderdeel van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK).

De onderhoudstoestand van de voorgevel was matig en toen enkele jaren geleden koningin Beatrix op bezoek zou komen moesten er schermen komen om te voorkomen dat er stukjes steen naar beneden zouden vallen. Hierna besloot men het geheel aan te pakken. Architecten van Mourik, werd om hulp gevraagd. De restauratiekosten van ruim 1 miljoen euro waren een schok. Uiteindelijk heeft men naast een forse eigen bijdrage subsidies gekregen van diverse overheden en instanties om de restauratie mogelijk te maken.

 

 

Voorgevel Oude HBSAfdeling Monumentenzorg en Welstand

De natuurstenen sierbeplating zat met ruim 300 ijzeren doken (ankers waarmee de natuursteen bevestigd wordt) vast aan de baksteen muur. Deze doken waren gaan roesten. Roestend ijzer gaat opzwellen en drukt de natuursteen stuk. Alle platen moesten er af. Veel platen werden vervangen omdat ze te zwaar beschadigd waren, zij werden opnieuw gehakt door een beeldhouwer. De restauratie werd nauwkeurig gevolgd door een groep Belgische studenten. In het kader van hun  studie onderzochten zij de geschiedenis van het gebouw en ontdekten zodoende veel bijzondere zaken. Zo was het wapenschild bovenin de gevel oorspronkelijk leeg, hoewel de architect de Haagsche ooievaar erin tekende. Op latere foto’s staat er in een zwart monogram “HBS” op. De hele steen met zijn ingewikkelde slingers moest opnieuw gehakt worden. Uiteindelijk is gekozen om het stadswapen van Den Haag in het wapenschild te plaatsen, mooi ingekleurd en voorzien van het jaartal 2012, het moment dat de gevel gereed kwam. Hierna werd de muur met hekwerk aan de straatkant ook aangepakt zodat halverwege 2013 het hele project gereed was. Als finishing touch werden de nieuwe natuursteen blokken een beetje bijgekleurd zodat de eenheid weer hersteld werd.

 

Eigenaar: Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag

Architect: Architecten van Mourik uit Den Haag

Aannemers: Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk en Atelier Tolboom uit Leusden.

 

 

 

Hakken nieuwe steenAfdeling Monumentenzorg en Welstand