Badhuiskade 10

Registerblad

Pand uit omstreeks 1875, gebouwd op onregelmatige plattegrond met gevels in eclectische stijl. De breedte van het pand is drie vensterassen, waarnaast de hoektravee is afgerond. Het huis telt een parterre, verdieping en een attiekverdieping in het flauw hellende zadeldak. De parterre vertoont een geblokte bepleistering. De deur is versierd met panelen en heeft een bovenlicht. De vensters zijn gevat in geprofileerde houten omlijstingen. Boven de kroonlijst bezit het pand een attiekverdieping waarin gekoppelde vensters en pilasters. De houten kroonlijst hierboven steekt ver naar voren. Tegen de hoektravee op de verdieping een door korbelen gedragen houten loggia met gecanneleerde pijlertjes, balustrade en bewerkt fries onder de afdekking. De achtergevel en zijgevel zijn gepleisterd. Het interieur is qua indeling in de oorspronkelijke toestand bewaard gebleven en bezit tal van authentieke details, Langs de zijgevel een kleine tuin met gietijzeren tuinhek uit de bouwtijd.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de architectuur-historische en stedebouwkundige waarde. Architectuur-historisch is het pand van belang als voorbeeld van eclectische woonhuisarchitectuur.
Stedebouwkundige betekenis ontleent het aan de belangrijke situering als hoekmarkering van een goed bewaard gebleven en harmonische rij panden uit omstreeks 1875, die een monumentale afsluiting vormen van het trace dat herinnert aan de vroegere havenkom aan het eind van het kanaal naar Scheveningen.

v.l.n.r. nrs. 10 en 9
genomen vanaf de Juriaan Kokstraat