Denneweg 49 en 51

XVIII
Registerblad

In oorsprong zeventiende-eeuws woon-winkelhuis, bestaande uit een voorhuis met een samengesteld dak. Het pand telt twee bouwlagen met een zolder.

De Denneweg was lange tijd een straat met een landelijk karakter. Pas in de loop van de zeventiende eeuw werd de oostzijde van de straat bebouwd. De bebouwing aan de westzijde is hoofdzakelijk in de achttiende eeuw tot stand gekomen. Denneweg 49 en 51 vormt oorspronkelijk een bouwkundig geheel met Denneweg 45 en behoort tot de oorspronkelijke bebouwing uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. De gemeenschappelijke bouwgeschiedenis is nog zichtbaar aan de gelijke hoogte van de panden en de muurankers, die een andere ritmiek hebben dan de kozijnindeling. Denneweg 49 en 51 heeft tegenwoordig een negentiende-eeuws karakter. Boven de laat negentiende-eeuwse winkelpui is de gevel gepleisterd en voorzien van een eenvoudig hoofdgestel. De kozijnen hebben schuifvensters, waarbij die van de zolder nog voorzien zijn van een roedeverdeling en achter het hoofdgestel langs schuiven. De zolder is in de negentiende eeuw aan de voorzijde uitgebouwd tot een volwaardige kamer. Hierachter bevindt zich nog een ouder schilddak.

Het pand is van cultuurhistorische en bouwhistorische waarde vanwege de in oorsprong zeventiende-eeuwse opzet en het goed afleesbare transformatieproces dat in de eeuwen erna volgde. De opzet is kenmerkend voor de binnenstad en illustreert de groei van het oudste deel van de stad. De opzet van het voorhuis is gaaf en herkenbaar  bewaard gebleven. Van toegevoegde waarde is de bouwhistorische samenhang met het gemeentelijke monument Denneweg 45. Het pand is van cultuurhistorische waarde omdat het een goede representant is van de nog bewaard gebleven bebouwing van voor 1850 in dit deel van het centrum. Deze oudere bebouwing geeft de Denneweg in belangrijke mate haar historische identiteit.

NB: het achter het voorhuis gebouwde bouwvolume valt buiten de bescherming van het monument.

Omvang bescherming: voorhuis.