Denneweg 56

Bosboom, J.W.
    Art Nouveau

Winkelpand met glasgevel in art-nouveau stijl (1898), van architect J.W. Bosboom.

meer weten
Iets heel nieuws op architectuurgebied was de gevel van de toonzaal van ijzergieterij E. Beekman uit 1898 aan de Denneweg. Te midden van de traditionele bakstenen pandjes verrees daar een volledig transparante glasgevel met een in het zicht gelaten gietijzeren draagconstructie. Meestersmid Egbertus Beekman had in 1883 het pand gekocht en liet het in 1898 tot toonzaal verbouwen voor zijn ijzergieterij en smederij. Deze waren gevestigd in twee pakhuizen achter de toonzaal, aan de Schoolstraat, die hij tegelijkertijd had gekocht. Het ontwerp is van Jan Willem Bosboom, die in hetzelfde jaar het veel traditionelere winkel/woonhuis aan de Papestraat 28 ontwierp. De in art nouveau uitgevoerde gevel bestaat uit drie lagen waar doorheen de achterliggende verdiepingen zijn te zien. De flauw gebogen geornamenteerde kroonlijst steunt op ranke gietijzeren kolommen. Een prachtig bewerkte smeedijzeren gevelbekroning waarin het jaartal 1898 is verwerkt, sluit de gevel af. Het kroontje verwijst naar koningin Wilhelmina van wie het kroningsjaar samenviel met het bouwjaar van de toonzaal. De koperen W in het smeedwerk werd bij de inval van de Duitsers in 1940 verwijderd. Net als de voorgevel was ook het interieur open en transparant. De toonzaal was bedoeld voor het etaleren van kachels, haarden en sanitaire artikelen, de producten van de ijzergieterij. Het was een hoge ruimte, een vide, met galerijen over twee verdiepingen. De begane grond en de verdiepingen waren ongedeeld en bezaten rijk geornamenteerde balustrades, trappen en kolommen. Het vele ijzer dat in het exterieur en het interieur is verwerkt, 45.000 kilo, is voor het merendeel door Beekman zelf vervaardigd. Na de oorlog ging het bergafwaarts met de eens zo bloeiende firma, die een begrip was in Den Haag op het gebied van haarden en kachels. Na enige jaren leegstand volgden twee verschillende eigenaren, totdat de voormalige toonzaal in 1980 in opdracht van de gemeente tot filmhuis werd verbouwd. Al begin jaren negentig verhuisde het Filmhuis naar het Spui en de gemeente verkocht het pand. Sindsdien kende het gebouw een opeenvolging van verschillende winkels.
detail ornament