Kerkplein 1 - 2 - 3

De Nederlanden van 1845

Berlage, H.P.
    Rationalisme

Door P.H. Berlage in 1909 gebouwd voor 'De Nederlanden van 1845'.
Enig voorbeeld in 's-Gravenhage van een zeer belangrijke periode in de ontwikkeling van de Nederlandse bouwkunst.

meer weten
Een jaar voor de beroemde Beurs in Amsterdam ontwierp Hendrik Petrus Berlage in 1895 een kantoorgebouw voor de verzekeringsmaatschappij De Nederlanden van 1845 (assurantie tegen brandschade en op het leven) aan het Kerkplein tegenover de Grote Kerk en het oude Stadhuis. De gebouwen van Berlage uit deze periode staan op de grens tussen de decoratieve historische stijlen uit het verleden en de versobering van de architectuur, uitmondend in het modernisme van de toekomst. Zijn directe opdrachtgever voor het kantoor was Carel Henny, die in 1894 zijn vader als directeur was opgevolgd en Berlage een jaar eerder al had gevraagd voor de bouw van het nieuwe kantoor van de Amsterdamse vestiging. Beide kantoren vertonen grote overeenkomsten. Het was het begin van een jarenlange samenwerking tussen Henny en Berlage. Zo bouwde Berlage voor Henny een woonhuis aan de Scheveningseweg in 1898 en later in 1912 nog één aan de Koninginnegracht. Een tijdgenoot gaf net na de voltooiing van het kantoor in 1898 een aardige beschrijving van waar Berlage in deze architectuur naar streefde, namelijk naar 'effect door groote vlakken en lijnen, en door gebruik van dienovereenkomstig materiaal, waarbij afstand is gedaan van alle details in den zin van consoles, pilasters, sluitstukken, cartouches en dergelijke.' Het decoratieve beeldhouwwerk ontbrak niet, maar kwam uit de architectuur zelf voort en werd niet als los element toegevoegd.
berlage
De Commissarissenkamer.