Registerblad

Vrijstaande gebouw met dienstwoningen uit circa 1880 behorend bij de voormalige zeesluis in het Afvoerkanaal in een voor die periode kenmerkende stijl voor Waterstaatsobjecten.

Het gebouw met dienstwoningen behoort tot de infrastructurele werken van het rond 1888 voltooide Afvoerkanaal, bedoeld om de doorwatering van de Haagse grachten te verbeteren. Ter hoogte van dit gebouw lag de zeesluis van het Afvoerkanaal. Oorspronkelijk liep dit kanaal hier rechtdoor en waterde af in de Noordzee. Later is het laatste deel van het Afvoerkanaal gedempt en werd een verbinding tot stand gebracht met de tweede binnenhaven. Toen zijn ook de zeesluizen geamoveerd. Thans doet het bewaard gebleven pand aan de Kranenburgerweg dienst als havenkantoor ten behoeve van de scheepvaart naar Engeland.
Het gebouw bestaat uit een risalerend middengedeelte van parterre, verdieping en zolderverdieping onder zadeldak, geflankeerd door lagere, dwars hierop gebouwde zijvleugels. De gevels zijn in schoon metselwerk opgetrokken met in siermetselwerk uitgevoerde omlijstingen rond deuren en vensters. Extra accenten bezitten de puntgevels die zijn versierd met klimmende friezen en rechthoekige nissen in gele baksteen. Tegen de achtergevel is op de verdieping van het hoger opgetrokken middengedeelte een houten erker uitgebouwd, gesteund door gietijzeren kolommen met kapitelen. In 1948 is het pand gerestaureerd en intern aangepast voor de functie van drie woningen en kantoor met magazijn. Toen is ook de éénlaags aanbouw onder zadeldak tegen de rechter zijgevel aangebracht.

Pand van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de kenmerkende laat 19e eeuwse stijl van de overheid voor Waterstaatsobjecten. Het bezit tevens historische waarde als bewaard gebleven bedrijfsmonument, dat onderdeel vormde van de negentiende eeuwse infrastructurele werken van het Afvoerkanaal.

Opname D. Valentijn, 7 september 2001.