Laan 5 - 7- 9

Lucas, J.A. en Niemeijer, H.E.
Registerblad

Parkeergarage in utilitaire, modernistische stijl gebouwd tussen 1961-1965 naar ontwerp van het architectenbureau van  J.A. Lucas en H.E. Niemeijer.

De parkeergarage die plaats biedt aan 400 auto’s, is gesitueerd op de hoek van de Jan Hendrikstraat en de Laan. Het grootste deel van de garage is op een binnenterrein gesitueerd, maar de kop- en zijgevel zijn duidelijk zichtbaar vanaf de Jan Hendrikstraat. De garage heeft zeven split-level-verdiepingen en is geheel als betonskelet geconstrueerd. De betonnen kolommen hebben een V-vorm. Een gedeelte van de bovenste twee lagen is teruggelegd zodat het gebouw meer aansluiting vindt met de lagere bebouwing van het centrum. De contrasterende architectuur kent daardoor toch een zorgvuldige stedenbouwkundige inpassing. Door de stijgende welvaart en de introductie van betaalbare gezinsauto’s nam het autobezit in de jaren zestig enorm toe. Om ruimte te bieden aan het snel groeiende autoverkeer werd overal in Nederland oude bebouwing gesloopt voor de aanleg van nieuwe wegen en parkeergarages. De garage, gebouwd in opdracht van oliemaatschappij Caltex, werd net als het kantoorgebouw aan de Jan Hendrikstraat ontworpen door het architectenbureau van Lucas en Niemeijer. Zij kozen voor een utilitaire, moderne uitstraling die een contrast vormt met de omliggende bebouwing. Doordat de kolommen ver naar binnen zijn geplaatst en door het open karakter lijken de vloeren te zweven. De borstwering, bekleed met witte verblendsteen, zorgt voor een krachtige horizontale belijning.

Parkeergarage van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van utilitaire, modernistische bedrijfsbebouwing uit de wederopbouwperiode. Het heeft  cultuurhistorische waarde als concretisering van de stijgende welvaart in de jaren zestig van de vorige eeuw waarin het autobezit toenam en hiervoor tal van voorzieningen werden gebouwd, waaronder parkeergarages. Stedenbouwkundige waarde bezit de garage vanwege de markante ligging op de hoek van de Laan en Jan Hendrikstraat.

NB. Met de bescherming wordt beoogd het exterieur van de parkeergarage te behouden: de borstwering die zorgt voor de kenmerkende horizontale belijning; de open/dicht-verhouding van de gevel, en de open plint met losstaande dragende betonconstructie.

Achterzijde van de garage gezien vanuit de vm. Nutsspaarbank op de Riviervismarkt.