Molenstraat 28

toon op de kaart
 • Status
  Gemeentelijk Monument
 • Architect
  Hellendoorn, J.J.
 • Bouwstijl
  Amsterdamse School
 • Wijk
  Centrum
 • Bouwjaar
  1924
Registerblad 

Omvang bescherming: geheel.

Winkel-woonhuis van drie bouwlagen met plat dak uit 1925 naar ontwerp van J.J. Hellendoorn in opdracht van J. van Vliet.

Dit pand is een zuiver voorbeeld van de Amsterdamse School. Kenmerkend is bijvoorbeeld de expressieve opbouw van de voorgevel met vooruitspringende brede middentravee over de verdiepingen, waarin de brede vensters zijn gesitueerd. Ook het vele siermetselwerk, de niet-functionele geveluitstulpingen en de V-vormige roedeverdeling in de kleine vensters zijn karakteristieken van de Amsterdamse School. De authentieke houten winkelpui, die gedecoreerd is met geglazuurde handvormsteen in verschillende kleuren, is bewaard gebleven.

De architect Jacobus Johan Hellendoorn (1878-1959) was aanvankelijk werkzaam in het oosten van het land, maar kwam in 1914 naar Den Haag. In Den Haag bouwde hij zeer veel en werd hij door het gemeentebestuur aangewezen voor bebouwing van een deel van het villapark Marlot.

Van algemeen belang voor de gemeente Den Haag omwille van de architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard winkel/woonhuis in stijl van de Amsterdamse School met bijbehorende originele pui in art deco.