Neptunusstraat 90 - 92

Gemeente Werken 's-Gravenhage
Registerblad

Voormalige eerste burgerschool voor Meer Uitgebreid Lager Onderwijs (mulo) en woning voor het schoolhoofd uit 1879 in rijke neorenaissancestijl. De school is in 1897, 1903 en 1920 uitgebreid naar ontwerpen van de gemeentearchitect A. Schadee.

Uitzonderlijk aan deze school is de prominente plaats die de woning voor het schoolhoofd heeft gekregen. Stond deze gewoonlijk naast de school, dit uitgesproken monumentale huis staat in het midden en is naar voren geschoven. Achter de woning strekken zich, heel bescheiden, de vleugels uit met de eigenlijke school. De architectuur in neorenaissance is rijk gedetailleerd.

De school was de eerste burgerschool voor de mulo in Scheveningen. Het ontwerp zal van de architect van de dienst Gemeentewerken zijn geweest; gezien het hoge niveau mogelijk van de architect-directeur Berend Reinders. De meisjes en de jongens hadden elk een eigen ingang, die zich duidelijk in de vleugels aftekent door het topgeveltje. Boven de ene ingang staat Gemeenteschool, boven de andere Anno 1877. De voormalige school was van het traditionele gangtype. Vóór de lokalen, dus aan de straatkant, loopt de gang.  In een apart volume aan de achterzijde, staat de vroegere gymnastiekzaal.

De symmetrische opzet ging deels verloren toen de school aan de rechterkant werd uitgebreid. Dit is de grote aanbouw rechts die in drie fasen tot stand is gekomen, naar ontwerp van gemeentearchitect Adam Schadee. Hij sloot in bouwstijl bij de school aan, maar hield de uitvoering soberder. In 1897 was de eerste fase, toen werden twee lokalen bijgebouwd, die achter elkaar waren gelegen. In 1903 werd er een tweede bouwlaag met twee lokalen bovenop gezet. De laatste fase is uit 1920 toen de aanbouw met twee lokalen (per bouwlaag één) werd uitgebreid.  In 1968 kreeg het gebouw een nieuwe functie als het Oudheidkundig- en Visserijmuseum Scheveningen, sinds 2006 Muzee Scheveningen. Het interieur, met de gang en de lokalen, is nog goed herkenbaar.

Gebouw van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een in rijke neorenaissance vormgegeven schoolgebouw. Van cultuurhistorische waarde vanwege de aan de school verbonden herinnering als eerste burgerschool voor Meer Uitgebreid Lager Onderwijs (mulo) in Scheveningen. Stedenbouwkundige betekenis ontleent het gebouw aan zijn prominente ligging in de Neptunusstraat.