Noordweg 119

Vliet, J. van
    Amsterdamse School
    Wateringse Veld

Inleiding.
Vrijstaand woonhuis uit 1930 naar ontwerp van architect J. van Vliet in de kenmerkende baksteenbouw uit deze periode, gelegen langs één van de oude landwegen tussen Wateringen en Rijswijk.

Omschrijving.
Pand op rechthoekige plattegrond uit 1930 bestaande uit één bouwlaag en kapverdieping onder een met grijs-geglazuurde pannen gedekt zadeldak. Het vrijstaande pand is omgeven door een tuin. In de karakteristieke, enigszins gewelfde vorm van de kap zijn de invloeden van de Amsterdamse School te herkennen. De gevels zijn opgetrokken in schoon metselwerk met houten venster- en deurkozijnen. Rechts van de voordeur in de voorgevel is een halfronde erker met een gewelfd dak voorzien van een zinkbedekking. In de achter gevel zijn op verdiepingshoogte smalle, hoge vensters met glas-in-lood die voor de lichttoetreding in het trappehuis zorgen.
Het interieur is goed bewaard gebleven. De indeling bestaat uit een centrale achthoekige hal waaromheen op de begane grond en verdieping de ruimten zijn gegroepeerd. Hal en gang bezitten een lambrizering van groene tegels en granitovloeren. Meerdere authentiek paneeldeuren in het interieur zijn voorzien van glas-in-lood ramen.

Motivering.
Pand van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van woningbouw uit de jaren dertig in de kenmerkende stijl uit die tijd. Hoofdopzet, detaillering en materiaalgebruik zijn goed bewaard gebleven. Een toegevoegde stedebouwkundige waarde vormt de markante ligging langs de Noordweg.

Zijgevel; smalle, hoge vensters voor de lichttoetreding in het trappenhuis (zie beschrijving)