Elkhuizen, L.J.
    Art Nouveau

Omvang bescherming: geheel.

Winkel-woonpand uit omstreeks 1902 in art nouveau naar ontwerp van architect L.J. Elkhuizen.

Het pand met imposante voorgevel in art nouveau heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit drie bouwlagen. De bovenste bouwlaag is uitgevoerd als kapverdieping met hoger opgetrokken dakschilden bekleed met leien. De achtergevel is sober uitgevoerd in schoon metselwerk. De oorspronkelijke indeling is over het algemeen goed bewaard gebleven met in diverse ruimte nog authentieke stucplafonds en schouwen. De voorgevel is rijks versierd. Boven de gevelbrede winkelpui met een diep portiek is de gevel geleed in een smalle en een brede beuk. Boven de entree bevindt zich een driezijdig erkertje met een balkonnetje waarboven een afdakje op korbeeltjes is gemaakt. Rechts hiervan is de gevel voorzien van een breed kozijn met een Frans balkon. De gevel wordt beëindigd met een eenvoudige gootlijst op klossen. De art nouveau komt in de gevel met name tot uiting in de balkonhekjes en de zwierige zweepslagmotieven in de decoraties boven de kozijnopeningen in de brede beuk.

Bijzonder rijk en gaaf bewaard gebleven is de art-nouveauwinkelpui met portiek. De etalage heeft ter plaatse van het portiek een gebogen etageruit. In de bovenlichten is glas in lood aangebracht met ook hier de zwierige vormen van deze bij uitstek decoratieve stijl. Het portiek heeft een geheel met tegels beklede muur. In de natuurstenen penanten en ijzeren puibalk zijn ook versieringen aangebracht.

Winkel-woonpand van architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van rijke art nouveau. Cultuurhistorische waarde heeft het pand omdat het een goede representant is van het transformatieproces dat de Piet Heinstraat vanaf circa 1900 onderging van voorname woonstraat tot een voor die tijd mondaine winkelstraat.