Venestraat 36 t/m 48, Gortstraat 5-7a

Braningen, Th. van Simons, L.
    Art Deco
Registerblad

Breed opgezet winkelpand van 15 vensterassen en drie bouwlagen, gebouwd in 1927 naar ontwerp van de architecten Simons en Van Braningen voor de Fa. Gerzon. Lijstgevel van baksteen met toepassing van natuursteen en smeedijzeren ornamenten in Art Déco met name aan de bovenlichten van de étalages. De vensters van de verdiepingen worden gescheiden door overhoeks gemetselde muurdammen van wisselende breedten. Van het gebouw is slechts de gevel in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Deze is van belang wegens de expressionistische baksteenarchitectuur met verzorgde materiaalbehandeling en rijke vormgeving in de trant van de Art Déco.

Gevel van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en zijn architectuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van de Art Déco.

NB. slechts de voorgevel is beschermd krachtens de Monumentenverordening 's-Gravenhage

Detail voorgevel.