Zeestraat 95 t/m 257

flatgebouw "Willemspark"

Wegerif, A.H.
    Zakelijk Expressionisme

Inleiding.
Voormalig woonhotel Willemspark uit 1929-1931 in zakelijk-expressionistische stijl naar ontwerp van de architect A.H. Wegerif. Het vrijgelegen gebouw op L-vormige plattegrond is door een tuin met oud geboomte omgeven.

Omschrijving.
Het als woonhotel gebouwde flat Willemspark in zakelijk-expressionistische stijl bestaat uit twee haaks op elkaar gesitueerde vleugels met een toren in de hoek. Het uit een gewapend betonskelet opgetokken bouwwerk telt zes bouwlagen. De gevels zijn met gele baksteen bekleed. De zes woonlagen manifesteren zich uitwendig in de langgerekte vensterstroken met stalen ramen. Over drie verdiepingen markeren uitstekende balkons de horizontale geleding. Driehoekige of rechthoekige partijen bij de hoeken, per verdieping of als doorlopend element, doorbreken de horizontale structuur. De oorspronkelijke kleurstelling is ten dele nog aanwezig: geel-grijs voor het beton van de balkons, zwart voor de balkonhekken en blauw-grijs voor de stalen raamkozijnen.

In de expressionistisch vormgegeven toren op de hoek van de twee vleugels was oorspronkelijk een aanvullend waterreservoir ondergebracht. De bakstenen toren is uit kwadranten opgebouwd, die gedeeltelijk overhoeks geplaatst zijn. De bovenste geleding van de toren heeft een decoratie met gesinterd aardewerk; de afdekking is bekleed met roodkoper. Glas-in-lood is te vinden in de verticale vensterpartijen. Op de parterre van de toren is de hoofdentree gesitueerd. Hierachter bevindt zich de centrale hal met het trappehuis dat met mozaïek is verfraaid. De oorspronkelijke indeling van de appartementen was fexibel; toekomstige bewoners bepaalden zelf in hoge mate de indeling van de luxueuze appartementen. Deze varieerden in grootte en aantallen kamers. De inrichting van de appartementen was functioneel en herinnerde aan de De Stijl-beweging. In 1959 is de flat in gebruik genomen als Ministerie van Sociale Zaken waarvoor de oorspronkelijke interieurs ingrijpend werden gewijzigd.

Rondom het aan de rand van het villapark Willemspark gelegen flatgebouw is een fraaie tuinaanleg met oud geboomte.

Waardering.
Het flatgebouw met tuin is van cultuurhistorische en typologische waarde vanwege zijn voor Nederland zeldzame woonvorm van het luxueuze woonhotel, dat in de periode tussen de beide Wereldoorlogen met name in Den Haag enige opgang deed. Architectuurhistorisch is het een waardevol voorbeeld van zakelijk-expressionistische vormgeving; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf. Een toegevoegde waarde is de stedebouwkundig markante situering in het groen in een van de fraaiste villaparken van Den Haag.

A.H. Wegerif geboren 13 april 1888 in Apeldoorn, overleden 19 juni 1963 in Wassenaar.