Binnenhof 1a-d, 2 en 3

Paleis WillemV (Balzaal)

Gunckel, F.L.
    Lodewijk XVI
Registerblad

VOORMALIG PALEIS van Prins Willem V, thans in gebruik bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal, in de jaren 1777-1793 gebouwd door P.L. Gunckel; strakke natuurstenen gevel in sobere Lodewijk XVI vormen; inwendig zijn de balzaal Willem V (thans vergaderzaal) en de rijke en kleurige Lodewijk XVI versiering aan de zgn. Ministeriekamer nog in stand gebleven.

meer weten
Paleisgebouw in de zuid-oosthoek van het Binnenhofcomplex uit 1777-1793 in Lodewijk XVI- stijl bestaande uit 3 bouwlagen onder een samengestelde kap. Het pand is 16 traveëen breed, waarvan de linker- en rechter drie traveeen als risalieten zijn uitgevoerd. De met natuursteen beklede façade heeft een open galerij op de begane grond. Het complex heeft in hoofdstructuur zijn laat 18e eeuwse opzet behouden maar is voor wat het interieur betreft, met uitzondering van de goed geconserveerde Stadhouderskamer, sterk bepaald door wijzigingen en aanpassingen uit de 19e- en 20e eeuw. Interieur De grote voormalige balzaal (thans representatieruimte) en ontvangst-kabinet met rijke decoraties in Lodewijk XVI-stijl zijn goed bewaard gebleven. Desastreus voor het interieur was de ontmanteling onder Lodewijk Napoleon die het gebouw van 1806 tot 1808 als koninklijk paleis in gebruik had genomen maar op 11 mei 1808 gelasste het merendeel van de interieurstukken (spiegels, schoorsteenmantels, geschilderde doeken, betimmeringen, dueren etc.) te verwijderen voor hergebruik in Amsterdam. De huidige ministerstrap (hoofdtrap) is het product van verschillende verbouwingen. De bordestrap zelf, ontworpen door rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel is aangebracht ter vervanging in 1895 van de oorspronkelijke, terwijl de vertakking naar de zaal waarschijnlijk is ontstaan rond 1806, toen het Binnenhof de functie van koninklijk paleis kreeg. Van 1815 tot 1996 is de voormalige balzaal in gebruik geweest als vergaderzaal van de Tweede Kamer. De stucwerkversieringen, ondermeer naar de korintische orde, zijn van de hand van de stucadoors B. en J.P.R. van Gorcum en J. Beretta. Tussen 1994 en 1996 is de zaal minitutieus gerestaureerd (architect Pie de Bruijn) en "verrijkt" met twee enorme kroonluchters in moderne stijl naar ontwerp van de kunstenaar Jan van den Dobbelsteen. Ook het zeer kleurrijke tapijt is een ontwerp van deze kunstenaar.
interieur balzaal
interieur balzaal